PÁLYÁZATOK

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2022. július 27-i döntése értelmében támogatásban részesítette a BHE Bonn Hungary Elektronikai Korlátolt Felelősségű Társaság pályázatát, amelynek adatait az alábbiakban ismertetjük.

Projektgazda neve: BHE Bonn Hungary Elektronikai Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt tárgya: Kereskedelmi célú műholdfedélzeti Föld-Hold kommunikációs transzponder (prototípus és mérnöki modell kifejlesztése)
Projekt helyszíne: Budapest (bizonyos speciális gyártási fázisok, tesztek kivételével, amelyek külső szolgáltató helyszínén valósulnak meg)
Támogatás összege és aránya: 799 469 891 Ft (91,17%)
Döntés időpontja: 2022.07.27
Pályázat összpontszáma: 127,5 (a maximálisan adható pontszám: 132 pont)

A projekt rövid összefoglalója:
Összhangban a 2021-ben elfogadott, és Magyar Nemzeti Űrstratégia által is megfogalmazott – a hazai űrszektor megerősítését célzó - törekvésekkel, a BHE Kft. az űrtechnológiai termékei és erőforrásai, valamint a nemzetközi piaci jelenlétének erősítése érdekében csatlakozott az Európai Űrügynökség (ESA) Lunar Pathfinder küldetéséhez. Ennek célja egy több műholdból álló konstelláció létrehozása a Hold közvetlen környezete és a Hold-Föld közötti ú.n. „Cislunar” tér kommunikációs igényeinek kiszolgálására. A Lunar Pathfinder lesz az első űrszonda a Hold körüli pályán, amely kereskedelmi célú kommunikációs szolgáltatásokat kínál a Hold eszközeinek, akár cégektől, kormányoktól, egyetemektől, non-profit szervezetektől vagy magánszemélyektől származnak. Ez nagy teljesítményű, versenyképes árú lehetőséget biztosít a Föld és a Hold eszközei közötti kommunikáció továbbítására. A Lunar Pathfinder program három szakaszra oszlik:

1.fázis: Űr- és földi szegmens fejlesztés
2.fázis: Lunar Services Pathfinder
3.fázis: Hold-kommunikáció és navigációs konstelláció

A BHE Kft. az angliai székhelyű SSTL (Surrey Satellite Technology Ltd.) - a műhold rendszerintegrátora - megbízásából működik közre a projektben. Az 1. fázis befejeződött, az SSTL jelenleg a 2. fázison dolgozik, azzal a céllal, hogy elindítsa a Lunar Pathfinder műholdat. A 3. fázis a tervek szerint a 2028-2030 közötti időszakban valósul meg, eredményeként további négy közvetítő műholdat állítanak pályára.
Jelen pályázat keretében a BHE Kft. az első műhold transzponderének prototípusát, majd mérnöki modelljét készíti el. A transzponder biztosítja az információ kétirányú átvitelét a műhold és a földi állomások között az űripari ECSS és CCSDS szabványoknak megfelelően. Lehetővé teszi a műhold számára a felfelé irányuló parancsadatok vételét, állapot- és további adatok továbbítását, valamint távolságmérő („ranging”) jelek adását/vételét a földi állomásokról és a földi állomásokra a műholdpálya meghatározásához. Utóbbi segítségével a körülbelül 400 000 kilométer távolságban keringő műhold pillanatnyi távolsága +/- 10 méteres pontossággal a Földről is meghatározható lesz.

2023. szeptember 5-i hatállyal módosult a Kutatás-fejlesztési célfeladatok megvalósítása az űrtávközlés és mélyűri kommunikáció területén című, NFFKÜ/KKM/2022/1 azonosítószámú pályázat Pályázati felhívása, valamint alábbi mellékletei:

Pályázati felhívás 2. számú módosítása - 2023.09.05.
Pályázati felhívás 2. számú módosítása változáskövetővel -2023.09.05.
Általános pályázati útmutató módosítása -2023.09.05.
Általános pályázati útmutató módosítása változáskövetővel - 2023.09.05
Elszámolhatósági útmutató módosítása - 2023.09.05.
Elszámolhatósági útmutató módosítása változáskövetővel - 2023.09.05.
Általános Szerződési Feltételek módosítása - 2023.09.05.
Általános Szerződési Feltételek módosítása változáskövetővel - 2023.09.05.

A dokumentáció kiegészül továbbá az értékcsökkenés összesítővel.

Értékcsökkenés összesítő

A változásokat az alábbi összefoglaló tartalmazza:

Módosítások összefoglalója

2022. május 16-án módosításra került a Kutatás-fejlesztési célfeladatok megvalósítása az űrtávközlés és mélyűri kommunikáció területén című pályázati felhívás

Az NFFKÜ Zrt. 2022. május 16-i hatállyal adminisztratív tévedés miatt módosítja a pályázati felhívás X/2. pontját. A felhívás és mellékleteinek tartalma egyebekben nem változott.

2022. március 28-án meghirdetésre került a Kutatás-fejlesztési célfeladatok megvalósítása az űrtávközlés és mélyűri kommunikáció területén című pályázat

Magyarország Kormánya a 2021. évben elfogadta Magyarország Űrstratégiáját, amely felvázolja a magyar űrszektor fejlesztési stratégiáját 2030-ig. A Stratégia fejlesztési irányokat és feladatokat fogalmaz meg a szektor piaci, oktatási és kutatási szereplői számára egyaránt. A Stratégia több pillérre épül, ezek között vannak, amelyek rövid- és középtávú célokat határoznak meg a szektor felzárkóztatására és a nemzetközi pozíciójának megerősítésére a 2021-2025 időszakra, tartalmaz emellett számos hosszútávú, komplex célkitűzést a 2026-2030 évekre vonatkozóan.

A hazai ipari szektor nemzetközi értékláncban elfoglalt pozíciójának megerősítéséhez elengedhetetlen feltétel, hogy minél több hazai gyártó/beszállító rendelkezzen nemzetközi vezető űripari szereplők által kiállított és elismert referenciákkal, a velük való gyártói együttműködés alapján.

Jelen pályázati felhívás keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium azon hazai gyártók/beszállítók projektjeit kívánja támogatni, amelyek nemzetközi űripari integrátor-vállalatok számára állítanak elő terméket vagy nyújtanak szolgáltatást.

A felhívás keretében olyan pályázatok nyújthatóak be, amelyek célja nemzetközi űripari szereplő számára szerződés alapján

  • űrtevékenységben használt eszköz, részegység kifejlesztése, elkészítése, tesztelése, bevezetése
  • űrtevékenységben használt immateriális jószág (szoftver, technológia, módszer, eljárás) kifejlesztése, előállítása, tesztelése, bevezetése

Pályázat benyújtási határideje: 2022. április 28.

A pályázati konstrukció megvalósítása során a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. jár el Támogatóként. A pályázattal kapcsolatban felmerült esetleges kérdések és technikai problémák esetén segítségnyújtás az alábbi elektronikus címen érhető el: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az online pályázatkezelő felület az alábbi linken érhető el: www.radix.nffku.hu/PalyazatiKiirasok

Letölthető dokumentumok:

Nyilatkozatsablonokbeállítások mentése
Beállítások
Az alábbi Cookie-kat használjuk a jobb felhasználói élmény biztosításáért.
elfogadom
nem fogadom el
elolvasom
Analytics
Az alábbi cookiekat használjuk
Google Analytics
elfogadom
nem fogadom el